Princip duhovnega ogledala

Poskusila bom na najbolj enostaven način razložiti, kaj princip duhovnega ogledala pravzaprav pomeni in zakaj smo drug drugemu v resnici ogledala. Ljudje površno razumejo princip duhovnega ogledala in nekateri se težko sprijaznejo, da je temu res tako. Tudi sama se občasno moram zavestno ustaviti, če hočem videti kaj mi določena situacija ali oseba zrcali.. Zapomnite si, ničesar ni zunaj nas. Vedno vidimo in govorimo o sebi, vedno vidimo v drugem sebe. Vedno. Vse kar nas obkroža gledamo, vidimo, slišimo, dojemamo in razumemo skozi svojo prizmo, skozi svoje oči, skozi svoje programe, skozi svoje vzorce iz otroštva, skozi lastne družbene in genetske vzorce, skozi svoja prepričanja, skozi svoje želje.

Princip duhovnega ogledala – Karma je v resnici ogledalo. Kar seješ, to žanješ, kar želim tebi, naj se zgodi meni in obratno. Tako je, in tako bo. Univerzalni zakon pravi, JAZ nisem to kar ti misliš o meni. TI si to, kar misliš o meni in kar vidiš v meni.

Princip duhovnega ogledala

Primer:
Če je nekdo škodoželjen, če je nekdo alkoholik ali narkoman, to ne pomeni da si ti škodoželjen, da si ti alkoholik, da se ti drogiraš. Kajti nekdo bo v alkoholiku ali narkomanu videl človeka ki je izgubil kompas, človeka ki potrebuje pomoč, človeka ki je ranjen in  prestrašen, človeka ki se v dobri veri z napadom in škodoželjnostjo brani, človeka ki pije zaradi izgube nekoga ali nečesa, človeka ki se drogira zaradi bega pred odgovornostjo, pije ali se drogira zaradi globokih in nevidnih občutkov zavrnitve, lastne ranjenosti ipd. Nekdo drug v alkoholiku ali narkomanu vidi človeško zgubo, lopova in kriminalca, vidi osebo ki za njegove pojme ni vredna popolnoma nič.

Ta nekdo vidi v alkoholiku ali narkomanu totalno neodgovornega človeka in osebo vredno vsakega obsojanja. Torej, kdo smo mi v resnici, pove vse o nas takrat, ko komentiramo druge ljudi. Drugi so ogledalo tega kar smo mi v resnici, oziroma drugi nam zrcalijo našo lastno sodbo, nestrpnost, nesprejemanje, slabo samopodobo, zlobo in marsikaj drugega. Zato so nam lastni otroci, starši, sorodniki in partnerji največji učitelji, so naša največja in najlepša ogledala. Kdor meni da je razsvetljen, naj se zapre za en teden v eno sobo z lastnimi starši, otroci ali partnerjem.

Obsojanje drugih, da nekaj delajo in služijo zaradi pohlepa in denarja, je v resnici pokazatelj da vi tako vidite, pokaže vaša  prepričanja in vero, da je temu tako, pokaže da vi ne poznate in ne verjamete v poštenje, v srčnost in nagrado za doprinos svetu in drugim ljudem. Oseba, ki rada obsoja in etiketira druge, da so to ali ono, pomeni da je TA oseba bila in verjetno je še vedno obsojana in etiketirana s strani določenih ljudi, zato ta vzorec vztrajno in kar naprej ponavlja. Kako bi lahko bilo drugače, saj drugega kot obsojati in etiketirati ne pozna. Vse do takrat, dokler se ne naveliča svoje “perfekcije in popolnosti”, ki se konstantno manifestira v ogledalu njenega življenja.

Pa nič zato. Nismo vedeli, nismo znali. Ko bomo pripravljeni, ko bomo dozoreli, ko se bomo naveličali in utrudili, prej ali slej bomo  začeli spreminjati svoj pogled, svoje mnenje in delovanje. Lahko je vsak trenutek točka zavedanja, da je potrebno začeti spreminjati sebe, v kolikor želimo spreminjati svoj svet, svoje življenje, svojo realnost. Težko je to priznati samemu sebi in še težje je to sprejeti, predvsem ko živiš v kaosu, v pomanjkanju, v bolezni in nerazumevanju z drugimi.

Princip duhovnega ogledala

Težko sicer je, ni pa neizvedljivo in ni nemogoče.

Bližnjic preprosto ni. Težava je v tem, ker se ljudem ne da ukvarjati s seboj. Nekateri pravijo da nimajo časa, da pozabijo, da bodo začeli od jutri, od drugega tedna, da oni to vse tako ali drugače vedo, da je pretežko ali celo prelahko, da bi bilo res. V resnici so pa leni in nezainteresirani. Ne verjamejo tovrstnim resnicam, ki so po njihovem mnenju nakladanja za naivne. Nekateri grozijo, napadajo in po njihovem mnenju svarijo pred šarlatani ki ljudem pulijo denar, drugi kupujejo verižice, zapestnice in raznorazne amulete, v želji da si izboljšajo kvaliteto življenja, nekateri plačujejo raznoraznim vračem bajne vsote denarja, določeni kličejo nas vedeževalce, astrologe in karavana v vsakem primeru gre dalje.

In ker se nič ne spremeni, brez da bi se zazrli v globine edinega sebe, ker se nič ne spremeni brez da bi prezračili svojo notranjost, brez da bi se iskreno pogovorili sami s seboj, sledi nov val kritik in obsojanj. Nič se ne zgodi in se tudi ne bo, dokler si sami ne nalijemo čistega vina, dokler se ne postavimo pred ogledalo in si za začetek priznamo, da morda pa le nismo tako perfektni in popolni, kot mislimo da smo. Dokler sami ne zavihamo rokave in začnemo kidati svojo notranjo nesnago, dokler se ne začnemo notranje prati in tuširati, odpuščati in prositi, dokler ne začnemo spreminjati sebe, zastonj vsi amuleti in pomagala tega sveta, zastonj vsi astrologi in vedeževalci, zastonj vsi zdravilci in terapevti.

Nekateri ljudje celo v angelu najdejo pomanjkljivost, drugi v največjemu lopovu najdejo nekaj dobrega.

V primeru vprašanj sem za vas vedno dosegljiva na 090 30 59, vaša Ema.